NIEUWS – Consuminderen
Dumpster Diving in Rotterdam
Rotterdamse Oogst organiseerde afgelopen vrijdag het festival Dumpster Diving. Een groep van 20 mensen haalde onder leiding van een ervaren dumpster diver het eten op dat winkels, supermarkten en marktverkopers weggooien. Samen kookten ze die avond een heerlijke maaltijd en bouwden een feestje met eten, theater en kunst.
Opdat we gaan nadenken over wat we eten en waar dat vandaan komt.
Om 15.00 uur verzamelden de deelnemers zich op het Schouwburgplein. Van daaruit vertrokken ze met een bakfiets naar de winkels aan de West-Kruiskade. Omdat op vrijdag het vuil wordt opgehaald in Rotterdam, waren de vuilcontainers leeg. Daarom werd het eten dit keer niet letterlijk uit de dumpsters gevist, maar stapten de divers eenvoudigweg de winkels binnen en vroegen wat er die dag weggegooid zou worden.
Verbazingwekkend veel
Toen de bakfiets volgeladen was, ging de groep terug en toonde trots de buit aan het festivalpubliek. Er was een verbazingwekkende hoeveelheid eten opgehaald: brood, wijn, kousenband, pompoen en nog veel meer groenten, stoofpeertjes en ander fruit, noedels, rookworst, te veel om op te noemen. En ook te veel om op te eten, want zelfs hiervan bleef nog over nadat er in de Punkfood Gaarkeuken een uitgebreide maaltijd van was bereid. Wat precies, dat laat zich niet in één woord vatten: de voedingsmiddelen die waren opgehaald,werden gekookt, opgewarmd, gebakken, enzovoort.
Confronteren
Stichting Rotterdamse Oogst, die het Dumpster Diving-festival organiseerde op uitnodiging van Motel Mozaïque, wil ons confronteren met de manier waarop wij met ons voedsel omgaan. Ze doet dat door festiviteiten te organiseren zoals afgelopen vrijdag. Kunstenaar Sjim Hendrix plukte en kookte siereenden op het festival. En de PeerGrouP gaf een theatervoorstelling, waarin ze vertelden hoe ze vier biggen hadden gekocht en grootgebracht. Een van deze ‘knuffelvarkens’ hadden ze na een tijdje geslacht en de worst werd aan het publiek uitgedeeld. Deze laatste actie bracht veel discussie teweeg.
Pure verspilling
En dat is nu precies wat Rotterdamse Oogst wil bereiken: dat we gaan nadenken over wat we eten en waar dat vandaan komt. Gerda Zijlstra van de stichting: ‘We gooien heel veel voedsel weg omdat het over de datum is of onverkoopbaar. Een wortel wordt al afgekeurd als ie niet kaarsrecht is. Al dat afval is pure verspilling. Dat laten we zien met Dumpster Diving.’
Groenten kweken
Stichting Rotterdamse Oogst organiseert op zaterdag 14 mei a.s. haar volgende evenement: Zaait! Het Rotterdamse Noordplein zal die dag in het teken staan van zelf groenten kweken op je balkon, in de geveltuin of gewoon in de achtertuin. De stichting signaleert een comeback van de moestuin onder stedelingen. Daardoor is er behoefte aan kennis van het volkstuinvak. Wie dus wat wil opsteken van oude rotten in het vak, of zaden, zaailingen of stekjes wil ruilen of kopen, kan die dag in Rotterdam terecht. Ook dit evenement zal worden opgeluisterd door muziek, theater en kunst. Lees meer op de site van Rotterdamse Oogst.