NIEUWS – Consuminderen
Leven van 8 euro per dag
‘Wat gratis lijkt, is tijd, en in de bijstand geef je veel tijd uit aan geldgebrek, een kostbare investering.’ Een prachtzin uit de internetcolumn van Femke Brandt. Ze heeft de maand mei geleefd van 8 euro per dag. Precies wat je in de bijstand ook te besteden hebt.
‘Wat gratis lijkt, is tijd, en in de bijstand geef je veel tijd uit aan geldgebrek, een kostbare investering.’
Femke heeft gewoon een baan, maar is het ‘armoede-experiment’ aangegaan samen met mensen die ze via www.oneweekwithout.org heeft ontmoet. Om de boel niet voor de gek te houden hebben ze voor de zekerheid van creditcard geruild.
De volgende Een Week Zonder heeft één van de vier volgende thema’s: zonder Google, zonder ondergoed, zonder agenda, of zonder fastfood. Wie zin heeft kan per referendum meebeslissen welk onderwerp het gaat worden. En uiteraard: meedoen met het volgende experiment. ‘Als het over je eigen daden gaat: wees niet verlegen en laat je niet te snel van slag brengen. Het hele leven is een experiment. Hoe meer je experimenteert, hoe beter het is.’ Het citaat uit 1842 (van Amerikaans essayist en invloedrijk denker Ralph Waldo Emerson) is de inspiratiebron voor de Engelstalige site One Week Without.
Een week niet klagen
Mensen doen eraan mee om zich bewuster te worden van hun lifestyle, anderen onderzoeken hoe producten en winkels hun leven beïnvloeden, en weer anderen doen het puur vanwege het spel-element. Elk experiment begint zondag, om middernacht, iedere week wordt iets anders in de ban gedaan. Van alles is al de revue gepasseerd: boodschappen doen in de supermarkt, alcohol, diepvries voedsel, plastic, overdag eten (zoals dat ook niet tijdens ramadan gedaan wordt), klagen, spiegels, elektrisch licht, suiker, koffie, roddelen, facebook, slapen (dat wil zeggen: twee uur minder slapen dan je gemiddeld doet). Iedereen kan ook zelf een nieuw thema aandragen.
Wegduiken voor de deurwaarder
Femke heeft twee mooie columns over haar experiment geschreven. Ze schrijft over haar oma die vlak na de oorlog iedere cent zeven keer omdraaide. Tijdens de wekelijkse kaartavond bezuinigde oma op kopjes thee, en als er een deurwaarder langskwam verstopte ze zich onder de trap. ‘Arme mensen verbergen zich voor de realiteit, want ook die kunnen ze zich niet veroorloven.‘ Voor Femke is het tijdens het experiment realiteit dat haar ketting van de fiets vliegt, dat ze die zelf niet kan repareren, dat ze € 25 moet uitgeven aan een fietsenmaker, en dat ze daardoor leuke uitjes met vriendinnen moet afzeggen. Armoede heeft sinds de oorlog een ander gezicht gekregen.