Stapje 5: Voedselverspilling voorkomen. Deze stap klinkt eenvoudig en logisch, toch gooien we jaarlijks heel veel kilo’s voedsel weg. Per persoon in Nederland gooien we gemiddeld 34 kilogram eten in de kliko. Slecht voor je portemonnee en voor het milieu! Deze week een paar leuke tips en tricks op de weg naar (bijna) niks verspillen:
Plan de restjes
Bedenk voordat je gaat koken (of zelfs voordat je boodschappen gaat doen*) wat je met de restjes gaat doen als er iets over blijft. Kun je je gerecht invriezen? Plan je het als lunch de volgende dag? Of maak je er soep van? Misschien heb je daar meteen na het avondeten tijd voor, dan heb je het gebruiksklaar voor de volgende dag. Een voorbeeld van een eenvoudig bloemkoolsoepje vind je in deze Mijmering van Annemiek van Deursen. Heb je vantevoren het bloemkoolsoepje gepland? Dan gooi je het kookvocht waarin je de bloemkool had gekookt niet weg, want dit is een goede basis voor je soep van de volgende dag.
Extra tip: Zet je restjes vooraan in je koelkast zodat je ze niet vergeet. Gebruik een glazen schaaltje of potje, zodat je ziet wat erin zit.
Plan wat je koopt
*Maak een boodschappenlijstje. Als ik zonder boodschappenlijstje boodschappen doe, kom ik altijd met meer thuis dan ik nodig had en maken we het niet altijd op.
Wat ook goed werkt is een weekmenu opstellen. Het vergt even discipline, maar je zult merken dat je er snel gemak van ondervindt. Ik neem altijd een dag in het weekmenu op waarop ik niks plan. Of we halen op die dag iets, of het wordt kliekjesdag. Lees meer tips voor het maken van een weekmenu op DuurzameKeuzes.com.
Pastalepel met een gat
Wist je dat het gat van zo’n pastalepel (met van die tanden, zie foto) bedoeld is om pasta af te meten per persoon? Hier vonden we de voordelen van zo’n pastalepel op een rijtje: een spaghetti lepel gebruiken zoals het hoort.
Koken op maat.
Gebruik de weegschaal en weeg je pasta, rijst of aardappelen voordat je ze kookt. Maak aantekeningen hoeveel je samen met je huisgenoten van een bepaald gerecht eet. Zo maak je voortaan minder snel te veel. En ben je bang dat je te weinig hebt gekookt? Zet een schaaltje met worteltjes, tomaatjes of andere rauwkost op tafel. Hebben je eters nog trek, dan vallen ze gelijk aan op iets gezonds.
YIMBY!
Als mensen eten uit de buurt halen blijkt dat ze bewuster inkopen, het eten meer waarderen en minder verspillen. Ga maar na; als jij iets zou hebben verbouwd in je tuin of op je balkon dan wil je daar wel van genieten en zorg je ervoor dat je je vertroetelde tomaatjes bijvoorbeeld niet laat verpieteren. Michiel Bussink schreef ‘Eten uit de buurt’ omdat hij zo vol passie is over dit onderwerp. Hij neemt de lezer mee langs eetbare erven, weelderige moestuinen, voedselbossen, -parken en -bermen, dorpsbongerds, stadsboeren, voedselcoöperaties, pluktuinen en oogstaandelen. Lees meer over ‘Eten uit de buurt’. En natuurlijk over: YIMBY, dus, oftewel: Yes In My Backyard!
Bestel Eten uit de buurt.
Bekijk alle afleveringen van de Cursus VerduurSamen in 12 Kleine Stapjes:
- Aflevering 1: Koken zonder plastic
- Aflevering 2: Kies plantaardig Voedsel
- Aflevering 3: Je inbox opruimen
- Aflevering 4: Bespaar gas!
Deze cursus is een samenwerking tussen Duurzamekeuzes.com en Genoeg Magazine en is kosteloos te volgen. Wil je geen aflevering missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Genoeg én DuurzameKeuzes.