Je tuinmeubels schoon met zelfgemaakt schoonmaakmiddel

Sunsoda recept voor schoonmaakmiddelOnze tuinmeubels waren behoorlijk vies geworden. Dus toch maar even schoonmaken, want de kans om zo veel mogelijk lekker buiten te kunnen eten wil ik niet laten schieten vanwege vieze stoelen. Ik wil geen chemische schoonmaakmiddelen gebruiken die slecht zijn voor het milieu. Met zelfgemaakte Sunsoda klaar ik die klus eenvoudig, milieuvriendelijk en goedkoop.

Stappenplan

Omdat ik wat opzag tegen het klusje, bedacht ik eerst wat ik ervoor moest doen, welke stappen. Ik heb gemerkt dat klusjes doen me veel makkelijker af gaat, als ik eerst de te nemen stappen op een rijtje zet. Mijn stappenplannetje:

  1. Tuinslang aansluiten.
  2. De meubels goed afspoelen.
  3. Soppen en boenen.
  4. Weer afspoelen.
  5. Laten drogen en de gebruikte spullen opruimen

Toen ik de stappen opgeschreven had, kreeg ik een idee, want het opblaasbadje van mijn dochter moest ook nog schoongemaakt worden. Ik maak een sopje ín het opblaasbadje, en dompel de stoelen er in. Twee vieze vliegen in 1 klap!

Zelfgemaakt schoonmaakmiddel

Annemiek van Deursen* heeft een eenvoudig recept voor zelfmaak schoonmaakmiddel. Dat noemt ze Sunsoda.

Wat je nodig hebt:

  • 4 liter heet water
  • 80 gram soda
  • 80 gram Sunlightzeep – of (een nog milieuvriendelijker alternatief) Marseillezeep

Lees hier bij tip 3 het recept en de werkbeschrijving van Annemiek.

Sunsoda geschikt voor vrijwel alle tuinmeubels

Mijn stoelen zijn gemaakt van aluminium en textileen. Het zijn deze: de eerste (Napoli) op deze pagina: Vdgarde Tuinstoel. Daar is het Sunsoda sopje zeker voor geschikt. Ook als je een tuinset hebt van kunststof, aluminium, of wicker, kun je met een Sunsodasopje volstaan.

Ook tuinmeubels van hout kun je goed met een borstel en dit sopje schoon maken. Het is wel raadzaam om houten meubels in te vetten met olie om de levensduur te verlengen. Sop ze eerst schoon, daarna afspoelen, en dan goed laten drogen. Vervolgens invetten.

Tip: Als je jouw tuinmeubels niet binnen kunt zetten, is het slim om een afdekzeil aan te schaffen om je tuinmeubels te beschermen. Deze afdekzeilen zijn ook regelmatig op Marktplaats te vinden.

*Annemiek van Deursen schrijft de tuinrubriek in Genoeg, en is auteur van diverse boeken, waaronder De Eerlijke Moestuin uit de Genoegreeks. Ze is ook coördinator uitvoering van het Consuminderhuis Parkstad en ze schrijft wekelijks haar Mijmeringen-nieuwsbrief.